Wordpress ili HTML web sajt U čemu je razlika i kako izabrati?

Ukoliko posao kojim se bavite do sada nema prateću internet prezentaciju, a o tome razmišljate, prva dilema na koju ćete naići jeste koja vrsta sajta je za vas. Ima različitih opcija i čini vam se da što više istražujete to manje znate. Na kraju sve se svede na to jedno i jednostavno pitanje - da li WordPress ili običan sajt? Donećete ispravnu odluku tek kada pročitate ovaj članak.

Wordpress photo description

Kod ili CMS – osnovna razlika

HTML sajt se gradi od početka i bez predznanja teško da će se bilo ko snaći. Običan sajt pravi se od specijalnog opisnog jezika - HTML-a, CSS kodova za stilski izgled i Javascript programskog jezika koji je zadužen za funkcionalnosti. Da bi korisnici imali neku interakciju na sajtu, potreban je bar jedan programer. Programer će napraviti sve ono što je vidljivo i lepo na oko korisnicima ali po potrebi i stvari "ispod haube" i iza scene (poput baze podataka). S druge strane, da bi se skratilo vreme u kodiranju, tu je CMS (Control Management System) i njegov najpoznatiji predstavnik WordPress. Za osnovni prikaz i jednostavan sajt nije potrebno veliko znanje u kodiranju jer se nude polu-gotova i gotova rešenja. Dostupne su brojne teme, alati i dodaci koji su često besplatni. Ipak, nije ni tu sve tako jednostavno. Nekad za funkcionalnost koju ste želeli da imate na sajtu ne postoji gotovo rešenje ili postoji ali se upotreba plaća mesečno. Onda opet se pitamo, šta je bolje i isplativije? Wordpress ili običan sajt? Da biste dobili odgovor na pitanje moramo objasniti koje su njihove prednosti i mane.

Šta je WordPress?

U prethodnom delu teksta objasnili smo da je WordPress sistem za upravljanje sadržajem (CMS). Radi se o programskoj aplikaciji pomoću koje se, bez poznavanja programiranja, preko administratorskog panela, može lako upravljati sadržajem i praviti izmene. Za početak se moraju razlikovati wordpress.org i wordpress.com. WordPress.com je aplikacija WordPress-a na kojoj se preko naloga pravi sajt, ali taj sajt nema jedinstven domen i ne pruža velike mogućnosti izmena tema i vizuelnog editovanja sajta. Nije nešto što bismo preporučili za korišćenje recimo za potrebe vašeg biznisa. Više je za pisce i blogere.
Sa druge strane, WordPress.org je CMS otvorenog koda koji se instalira na server vašeg hosting, internet provajdera. Samom instalacijom postavlja svoju bazu podataka i nudi mnoštvo već napravljenih tema. Tema je već napravljen i spreman sajt uglavnom sa sadržajem koji je potrebno zameniti za vaš. Mnoge teme su besplatne, međutim one kompleksnije koštaju i uglavnom takve koriste agencije koje se bave izradom sajtova. Pored tema, za dobar deo funkcionalnosti zaduženo je mnoštvo dodataka (plugin-ova) koji se lako mogu instalirati.

Prednosti

Mane

Woredpress developer meme

Šta je HTML sajt?

Iako najpoznatiji samo kao HTML sajt, HTML sam po sebi ne čini sajt, već to radi u kombinaciji sa CSS-om i JavaScript-om. U ovo se već ne možete upustiti bez poznavanja programiranja, a od iskustva i nivoa znanja zavisi i koliko daleko će se „stići“ sa sajtom. HTML (Hyper-Text Markap Language) je opisni jezik baziran na sistemu tagova kojima se odvajaju i jasno klasifikuju elementi stranice na internetu. Deluje zbunjujuće, zar ne? Ali nije tako. Recimo ovaj paragraf koji čitate je uokviren tagom <p></p> koji vašem internet pretraživaču govori da je tekst unutar ovih tagova običan paragraf. Iako se i unutar HTML tagova može raditi na vizuelnom identitetu, to se ne preporučuje. Zato je tu CSS (Cascading Style Sheets), odnosno jezik baziran na tagovima koji služi za stilizovanje HTML strukture i kreiranje vizuala na sajtu. Napredno poznavanje CSS-a daje skoro beskonačne mogućnosti da personalizujete i date svom sajtu lični pečat. JavaScript je logički baziran programski jezik koji služi da sajt napravi interaktivnim i prati ponašanje korisnika, prikuplja informacije od njih i daje određene reakcije u odnosu na to.

Prednosti

HTML CSS joke meme

WordPress ili HTML sajt – kako izabrati?

Prvenstveno, analizirajte svoje potrebe, svoje mogućnosti i napravite plan. Ukoliko vaš sajt podrazumeva dnevne ili relativno česte izmene, WordPress će biti bolja varijanta. Ušteda novca je svakako povoljnost u ovoj opciji, ali zahteva od vas da se uključite i naučite kako se to radi. Iako deluje jednostavno nije uvek tako i spremite se da često pretražujete internet u potrazi za rešenjem određenih grešaka i problema. S druge strane, većina sajtova koji predstravljaju kompaniju, takozvane "biznis karte" firme, što čini i najveći broj sajtova na internetu, nema potrebe za čestim izmenama sadržaja.
Ukoliko je ovo slučaj i kod vas, izrada HTML sajta vam daje mogućnost da imate potpunu kontrolu i ne razmišljate previše o sajtu. Nije nemoguće naučiti osnovne izmene i u kodu pisanih sajtova, pa vas to ne treba obeshrabriti u odluci. Kako živimo u digitalnom dobu, a sajt je svojevrstan izlog vašeg biznisa na internetu, smatrajte ga neophodnom investicijom, bez obzira na to da li je u pitanju WordPress ili običan sajt. Naš tim će vam rado pomoći u tome da donesete najbolju odluku za vas, kontaktirajte nas za sva pitanja i konsultacije.